Jens Galschiøt og hans skulptur "Budbringeren"


Jens Galschiøt har skulptureret budbringeren på sit værksted i udkanten af Odense. Han fortæller, at den grundlæggende ide med budbringeren er, at al kommunikation skal renses for snavs, så budskabet om misforholdet mellem pengestrømmene kommer til at træde stærkt og klart frem.

Der skal skabes et billede inde i folks hoveder af kvinden, så hver gang tanken falder på u-landene, vil der også komme et flash-back billede frem af de to tal inde i hovederne på folk, håber Jens Galschiøt på.

Billedet af budbringeren, der står i en stor højde med de to tal inde midt i en storby, bliver et fantastisk og meget smukt billede. Jeg håber på, at det virker - men det tror jeg, at det vil komme til i et eller anden omfang. Det er en del af hele måden at kommunikere med skulpturen på, fortæller Jens Galschiøt.

Hulemalerierne på soklen skal referere til det mytiske i vores kultur, og understrege det mytiske i budbringeren og i hele budskabet. Det er også noget med at understrege, at det mytiske hænger sammen med vores fællesskab som menneskehed. Vi er nemlig alle sammen blevet skabt i huler, og nogle af de huler, hvor menneskehedens vugge har stået, ligger bl.a. i Afrika, så éngang har der ikke været forskel på os. Når folk har sat deres mærke på soklen, vil det betyde, at de er blevet mærket af budskabet - har forstået det, siger Jens Galschiøt.

Jens Galschiøt er glad for at gå ind i arbejdet omkring Jubilee 2000-kampagnen, da han mener, at det er et virkeligt godt konkret projekt, at skaffe u-landene af med deres gæld. Det vil også være godt for vores moral, at komme til at føle os medansvarlige for u-landenes gæld, mener han.

Det er hamrende uretfærdigt, at fattige mennesker i Sydafrika skal betale tilbage på den gæld som apartheidsystemet optog i Vesten for at nedkæmpe ANC. Kampagnen har allerede givet resultater, så jeg tror, at det går den i rigtige retning, siger Jens Galschiøt.

Det er målet, at budbringeren skal til Japan til G8-landenes topmøde i juli år 2000, hvor Jubilee 2000-kampagnen også vil aflevere de mange millioner underskrifter til mødet. Skulpturen skal dog først stå på Kongens Nytorv i marts måned, hvorefter den skal på turné i Danmark, I Århus, Viborg, på sommerens festivaller m.m..

For yderligere kommentarer/interview med Jens Galschiöt, kontakt:

Jens Galschiöt, 6618 4058, E-mail: aidoh@aidoh.dk, web-side: www.aidoh.dk


Photos of the Messenger  |  Index of the Messenger  |  To the Jubilee 2000 DK homepageRelevant documents
 • The World Bank/IMF summit in Prague, 2000 to the version of this document  
 • Level Up

  2000: The Messenger and Jubilee 2000
  Additional Information:
  Categories: 2000: The Messenger and Jubilee 2000 | Happenings and Art Installations
  Sculptures: The Messenger Jubilee 2000
  Type: Concepts
  Dates: 2000
  Locations: Denmark
  Co-operators and Helpers: Jann Sjursen (Kristen demokraterne) | Johannes Møllehave | Lone Hertz
  Partners: Folkekirkens Nødhjælp (Dan-Church-Aid) | Jubilee 2000